Articipation

Articipation is de kunst van het samen maken

Tijdens de COVID-19 crisis viel al mijn werk weg. Festivals, ongekende ervaringen, teambuilding, samen op pad om nieuwe dingen te leren. Alles wat ik in de afgelopen jaren dan de kunstacademie heb bedacht kon niet meer door de nieuwe regelgeving rond grote groepen mensen.

Daar zat ik dan van het ene op het andere moment in de drukste periode van het jaar zonder werk en zicht op werk in de toekomst op de bank artikelen te lezen over SOCIAL DISTANCING. Ik vroeg mij af of de persoon in kwestie die social distanding de wereld in heeft geholpen wel heeft na gedacht over de betekenis van deze gekozen woorden? Dat we sociaal afstand moeten houden? Volgensmij is het meer van belang dat we fysiek afstand bewaren maar sociaal juist in deze tijden dichter naar elkaar toe komen. FYSICAL DISTANCING lijkt mij na het lezen van meerdere artikelen een veel gepastere benaming.

Met dat in gedachte kwam ik achter de power van woorden. Ook hoe iedereen dat klakkeloos zo over neemt zonder eens echt na te denken wat er nou eigenlijk gezegd wordt? Gelukkig gebeurde er in mijn omgeving juist het tegenovergestelde. Mensen stuurde elkaar tulpen, schreven kaartjes in verzorgingstehuizen, zongen op straat en belde een verloren contact om even bij te kletsen.

Die stilte en rust die er bij mij neer daalde na 4 jaar keihard buffelen om mijn kunstcariere van de grond te krijgen zorgde voor een periode van niks. Zo vrij als ik mij alleen op de academie heb kunnen voelen.

Vrij om te zijn.

Vrij om te onderzoeken.

Vrij om mijn verlangens in te voelen.

Vrij om mee te stromen op de flow van de dag.

Vrij om mijn eigen ritme weer te voelen los van alle verwachtingen die ik normaal gesproken voel vrij te bewegen.

WAT EEN VERADEMING>>>

Die stilte gaf mij inzichten over wie ik ben en wat ik nou echt belangrijk vind. Zoals ik al veel schrijf hier op mijn website leer ik het meest van het kijken naar anderen. Het samen leren. Vallen en opstaan. Waarin je de leerschool deelt en het voor beide iets veranderd omdat je kennis hebt opgedaan waardoor alles anders is. Ook dat was niet echt mogelijk tijdens deze periode. Wel met gepaste afstand maar niet helemaal comfortabel zoals ik het gewend ben.

Toen ik voor de Hermine van Bers prijs was genomineerd mocht ik een nieuw werk maken. Ik heb hier al jaren over na gedacht, over gedroomd en vooral al onderzoek naar gedaan maar ineens vielen mij dromen en mogelijkheden in de praktijk samen. Maar hoe kan ik een gevoel, een ervaring, iets wat je echt zelf moet beleven om te begrijpen delen met een jury? Iets wat normaal zo dichtbij in verbinding wordt gedeeld nu juist op afstand volgens de veilige maatstaven van de COVID -19 maatregelen in 2020.

Ineens kreeg ik een inzicht. Het inzicht van de kracht van woorden en hun betekenis. Waar de les van de social distancing samen viel met het abstacte van mijn kunstpraktijk. Ik heb een naam nodig. Een woord waarbij bij iedereen meteen een belletje gaat rinkelen als ze het horen. Niet zoals Ervarings-kunstenaar.. Ja wat is dat eigenlijk? Wat schilder je? Een woord waarvan je denkt die blijft hangen.. En daar was het gewoon in het moment.

ARTICIPATION – Zomaar uit het niets als cadeau in mijn hoofd.

Articipation combineert de theorie van Wisdom of the Crowd met het maken en creëren van kunst. Dit gaat een stap verder dan participation; door samen te werken en krachten te bundelen ontstaat er iets wat verder gaat dan de som der delen. Hierin staat de collectieve ervaring die wordt gecreëerd centraal. Participation is het maken van kunst met anderen. Articipation is de kunst van het samen maken; collectiviteit is de kern van de kunstvorm.

Door de kunstwerken die ik tot nu toe heb gemaakt geloof ik in de kracht van samen. ‘The Wisdom of the Crowd’ is een theorie die uitgaat van de gebundelde wijsheid die voortkomt uit het samenbrengen van een grote groep mensen. Oorspronkelijk is deze theorie geïntroduceerd door de Engelse wetenschapper Francis Galton in het begin van de 20e eeuw. Hij deed een experiment waarbij hij een groep van 100 mensen op een marktplein vroeg het gewicht van een stier te schatten. Het juiste gewicht bleek uiteindelijk vrijwel identiek aan het gemiddelde van de individuele schattingen. Deze conclusie leidde tot een versterkt idee van het belang van collectiviteit, groepsbeslissingen en kennisnetwerken.

Het experiment

Dit uitgangspunt vind ik zo ontzettend interessant en wil dit gegeven graag verder onderzoeken in mijn kunstenaarschap. Ik wil experimenteren met de kracht van collectiviteit om zo tot resultaten te komen die zelfs het grootste en meest getalenteerde creatieve genie nooit alleen zou kunnen bereiken.

Dus 2020 is het jaar dat articipation is geboren. Dit is nog maar het begin.