21 jaar in de bonustijd

Fotograaf Patricia Nauta

Als tien jarige Roos werd ik op een ochtend wakker en riep ik mijn ouders want mijn 5 jaar jongere zusje was huilend wakker geworden. Inplaats van mijn ouders kwam mijn tante naar boven en vertelde dat mijn vader in de nacht heel erg ziek was geworden en in het ziekenhuis lag. Ik begreep meteen dat het wel heel ernstig zou moeten zijn want mijn ouders waren nooit ziek.

Mijn vader had in de nacht een hartinfarct gehad en had meer dan 5 minuten geen zuurstof in zijn hersenen gehad. Dit is het moment waarop mijn leven zo ongelofelijk overhoop werd gegooid. Van een heerlijk onbezonnen jeugd in een gestoorde rollercoaster met als uitkomst dat mijn vader hoogst waarschijnlijk zou overlijden of met het grootste geluk zou overleven maar dan een kasplantje zou worden.

Ik met mijn tienjarige hersens kon toen al begrijpen dat het tijd was om nu binnen mijn tienjarige kunnen volwassen te worden. Het was tijd om ook voor mijn ouders en zusje te zorgen. Dit moment is het meest overweldigende maar ook het meest cruciale kantelpunt uit mijn leven is geworden waardoor ik vandaag de dag ben wie ik ben.

Dit is namelijk het moment dat ik mij heb besefte dat al het goeds in 1 keer afgelopen kan zijn. Dit is het moment waarop ik mij besefte dat je elke dag moet leven alsof het de laatste is. Dit is het moment dat ik begreep dat als je de kans krijgt je de liefde moet delen want je weet nooit of dat een volgende keer nog wel kan. Dit is het moment waarop ik begreep dat ik zelf iets van het leven moet maken door echt te leven samen met alle ups en downs die dit met zich mee brengt. 

Ik heb het geluk gehad dat ik deze les zo jong al mocht leren en at mijn vader tot de uitzonderingen van de uitzonderingen behoorde en dit onbeschrijfelijke avontuur overleefde. Ondertussen zitten wij dus al 21 jaar in de bonustijd! De bonustijd die ik elke dag ervaar omdat ik weet dat het ook zo anders had kunnen lopen.

Deze ene ervaring is zo bepalend voor mijn leven, mijn makerschap en mijn onderneming. Als er iets is wat je echt wilt ga er dan voor. Hou vol en zet door. Geniet van dat wat je nu al in je handen hebt en leef er naar of dit de enige kans is dat je het ooit kan bereiken. Ik deel dit met je omdat ik iedereen zo’n rijk leven gun. Maar wel graag zonder alle pijn en drama waar ik als kind mee moest dealen. Want je kan namelijk ook zonder zulke ingewikkeldheden zo’n mooi leven kiezen. Ik kan het je van harte aanraden zo te leven want dan is het leven zo vol en kleurrijk.

Kijk mijn mooiste knapste sterke beestenvader nou toch in de sportschool. Niks houd hem tegen om elke dag de gezondste en sterkste versie van zichzelf te worden. Het maakt niet uit hoeveel tegenslagen of weerstand het leven je bied. Als je het werk doet wat er gedaan moet worden is alles mogelijk. Kijk maar naar mijn vader. De mooiste, liefste, beste, sterkste, fitste en inspirerende man uit mijn leven. 

Ik hou van je.

Pappa de meest inspirerende man ooit. Train hard en zorg goed voor jezelf. Alles is mogelijk!!!