Ongekend thuis

Welkom bij Ongekend Thuis. Een podcast serie met vijf verhalen van Syrische Leidenaren over het ontvluchten van, zoeken naar en bouwen van thuis. Ik heb deze mensen vijf jaar geleden ontmoet toen zij aankwamen in Leiden, nadat ze hun thuis in Syrië moesten ontvluchten door oorlog. Ik heb hen stuk voor stuk in mijn hart gesloten. Deze mensen en hun verhalen hebben zo’n diepe impact op mij gemaakt. Ze lieten me nadenken over wat thuis voor mij betekent, wat je nodig hebt om je thuis te voelen en hoe het moet zijn om je thuis te ontvluchten en in een ander land weer op te bouwen. Deze podcast neemt je mee in verhalen over oorlog en verlies, maar ook over verbinding en menselijkheid. Verhalen die vertelt moeten worden, omdat ze ertoe doen.

5 verhalen over het ontvluchten van, zoeken naar en bouwen van een thuis.

Katya

In deze aflevering hoor je het verhaal van Katya Akkari (37). Zij vluchtte eind 2016 uit Homs naar Nederland met haar 2 zoontjes, nadat haar man Shadi al 1,5 jaar eerder de oversteek maakte. In de podcast vertelt ze over de eerste dag van de oorlog in Aleppo, het verschil tussen een huis en een thuis en het gemis van Syrië.

Fotograaf: Leonie van der Helm

Abdullah

In deze aflevering hoor je het verhaal van Abdullah Alaskar (22). Hij vluchtte op zijn 16e alleen uit Syrië naar Turkije vanwege het te grote gevaar van de IS in zijn stad. Later dat jaar vertrok hij vanuit Turkije met zijn broers naar Nederland. In deze aflevering vertelt hij over het gevoel van (on)vrijheid, het belang van gezien worden en het bouwen aan een nieuwe toekomst.

Fotograaf: Leonie van der Helm

Baha

In deze aflevering hoor je het verhaal van Baha Nasour (50). Zij vluchtte in 2015 met haar zoon vanuit Aleppo naar Nederland. Met haar man en 2 andere kinderen werd zij pas later in Nederland weer herenigd. In deze aflevering vertelt ze over Aleppo ‘The Queen’, haar rol als moeder in het AZC en haar liefde voor Leiden.

Fotograaf: Leonie van der Helm

Ola

In deze aflevering hoor je het verhaal van Ola Alsabbagh (29). Zij ontmoette haar man Zaher aan het begin van de oorlog, waarna ze samen vluchtte uit Syrië naar Libanon. In 2015 kwamen ze naar Nederland met de hoop op een kansrijke toekomst. In deze aflevering vertelt ze over hoe zij liefde vond ten tijde van oorlog, over haar zwangerschap in het AZC en over het belang van veiligheid en familie.

Fotograaf: Leonie van der Helm

Ayman

In deze aflevering hoor je het verhaal van Ayman Ghoujal (40). Hij is fotograaf en werkte voor The Violations Documentation Center in Syria, een organisatie van oppositie activisten die schendingen van mensenrechten vastleggen, om zo bij te dragen aan eventuele toekomstige terechtstellingen. In 2015 werd het zo gevaarlijk voor hem in Syrië dat hij moest vluchten; eerst naar een kamp in Turkije en uiteindelijk naar Nederland. In deze aflevering vertelt hij over de impact van oorlog op een mens, het leven in een vluchtelingenkamp en de betekenis van thuis.

Fotograaf: Leonie van der Helm

Het team

Dit project is gemaakt door Roos Tulen, Julia de Roo en Daniël van der Kolk en mede mogelijk gemaakt door Lisanne Brouwer, Yori Ettema, Leila Jane Ali-Dib, Leonie van der Helm en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Met speciale dank aan Ayman Ghoujal, Katya Akkari, Abdullah Alaskar, Ola Alargha Alsabbagh en Baha Nasour voor het delen van hun verhalen.

Roos Tulen
Ervaringskunstenaar

Daniël van der Kolk
Edit & sound design

Julia de Roo
Creative production & research